Devino Patron!

FERICE DE NAȚIUNILE CARE AU UN BRÂNCUȘI !

FERICE DE NAȚIUNILE CARE AU UN BRÂNCUȘI !
FERICE DE NAȚIUNILE CARE AU UN BRÂNCUȘI !

În pelerinajele mele prin localități nistrene, în anii ocupației rusești, descopeream în locuri izolate și, mai ales în cimitire, comorile cioplite în piatră– răstigniri, crucifixe, troițe, inele-soare, rozete, pilaștri în miniatură, cruci masive acoperite de mușchi, stâlpulețe decorative, flori modelate din calcar etc.

Când am cumpărat de la Petersburg, prin 1974, prima carte despre viață și opera lui Constantin Brâncuși cu fotografii ale capodoperelor sale, am tresărit. Vedeam în fața ochilor acele tăcute și uitate bijuterii populare făcute în piatră și împrăștiate prin vetrele nistrene ale Basarabiei natale. Se vede că Brâncuși s-a dus spre Vest, la Paris, să vestească lumii despre Coloana Infinitului din „Grădina Maicii Domnului”, iar spre Est, la frontiera latinității de pe Nistru, și-a trimis ucenicii să transforme pietrele în hrisoave ale veșniciei neamului și sufletului. . . . . . românesc.

Constantin Brâncuși este nemuritor: el și-a scris opera în marmură și granit, înveșnicind în piatră frumusețea și măsurarea artistică a sufletului românimii de la Hobița până la Nistru și până la dincolo de Dunăre și Tisa. Ferice de națiunile care au un Brâncuși!

 

Alecu RENIȚĂ

Susține Natura.md: Devino Patron!