Devino Patron!

Ați găsit aceste molii rare?

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Ați găsit aceste molii rare?

Oxytripia orbiculosa (Esper, 1799) - Face parte din familia Noctuidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture care zboară preponderent noaptea, ziua poate fi observat ascuns în iarbă, pe tulpini sau diverse obiecte. Aripile anterioare sunt de culoare neagră pe care se distinge o pată rotundă alba ce îl face inconfundabil. Culoarea de fond a aripilor posterioare este albă cu o bandă neagră la exterior. 

Prima semnalare a fluturelui pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc în satul Ivancea (Orhei), unde a fost observat 1 exemplar, pe data de 20.10.1970, care a fost colectat de R. Stepanov. Cel de-al doilea exemplar a fost colectat în rezervația naturală silvică “Cobîleni” peste 47 de ani, pe data de 11.10.2017 de Cristina Țugulea.

Este o specie xerotermofilă, preferă solurile nisipoase, habitate mai mult sau mai puțin calcaroase, în apropierea apelor. Formează o singură generație pe an, fiind observată în luna septembrie-noiembrie. Iernează în stadiul de ou. Larvele sunt monofage pe Iris pseudacorus, I. pumila și I. arenaria. Larvele se dezvoltă în lunile aprilie-august, după care migrează în sol. Se împupează în sol sau în rizom.

Arealul speciei cuprinde sudul Rusiei, Ucraina de Sud, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, România, Bulgaria, Albania, Croația, Grecia și Asia Centrală. În România specia are statut de critic periclitată, fiind semnalată în 1910, 1973 și 1995. În Ungaria Oxytripia orbiculosa este inclusă în Lista Roșie. În Ucraina a fost înregistrată doar în regiunea Donețk. Este o specie rară, care necesită protecție și conservare.

Oxytripia orbiculosa. Foto: Cristina Țugulea. 

 

Periphanes delphinii (Linnaeus, 1758) - Face parte din familia Noctuidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture care zboară preponderent noaptea, uneori poate fi observat și ziua. Fluturele are un colorit viu, ceea ce e mai puțin caracteristic pentru fluturii din această familie. Pe aripile anterioare se disting pete de la roz la mov, străbătute de linii albe.

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost semnalat de trei ori. Primul exemplar a fost colectat în Chișinău pe data de 23aprilie 1903 de către E. Miller, iar cea de-a doua semnalare a fost în perioada 7.08-16.09.1964, în s. Ivancea (Orhei), unde au fost colectate 4 exemplare de către R. Stepanov. A treia semnalare a avut loc în rezervația naturală silvică “Cobîleni” la 15 iulie 2016,
când a fost colectat un mascul de către Cristina Țugulea.

Este o specie xerotermofilă. Fluturele dezvoltă două generații pe an, în primăvară în mai și în toamă în septembrie. Larvele se dezvoltă solitar în lunile iunie-septembrie pe florile și semințele plantelor din genul Delphinium și Aconitum. Iernează în stadiu de pupă, ascunsă în sol.

Arealul speciei cuprinde regiunea mediteranean-vest-asiatică (Anglia, Europa Centrală, statele baltice până în Ural, Africa de Nord, Irak, Orientul Mijlociu). În România specia are statut de periclitată (EN), întâlnindu-se sporadic, la sud de Carpați, Dobrogea și delta Dunării și foarte rar – în Transilvania. În Ucraina este inclusă în Cartea Roșie și în lista speciilor care necesită conservare. Specia este inclusă și în lista Roșie a Ungariei și Poloniei, cu statut – EN. În Germani și Cehia, specia are statut de specie dispărută (EX). Este o specie rară care necesită protecție și conservare.

Periphanes delphinii. Sursă: http://www.lepiforum.de

 

 

Material pregătit de Cristina Țugulea

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!