Devino Patron!

Dănceni scapă de plastic

Dănceni scapă de plastic

La Dănceni, raionul Ialoveni, autoritățile locale au decis să îi ajute pe locuitori să sorteze deșeurile. Au început cu cele din plastic. În colaborare cu Î.M. „Dănceni Service”, a fost inițiată campania „Dănceni fără plastic”.

Au fost amplasate boxe de plasă în 6 puncte de pe teritoriul localității, iar sătenii sunt îndemnați să aducă aici recipientele din plastic din gospodării. Punctele de colectare sunt situate în locuri populate și frecventate de localnici: lângă magazine, Biblioteca publică, Școala Profesională.

Modelul tomberonului destinat colectării plasticului. Sursă: contul de facebook Victoria Butuc-Guranda

Doamna primar din Dănceni, Victoria Butuc- Guranda, a declarat că în acest exercițiu de colectare separată mizează pe educația și bunulsimț al fiecărui sătean. Plasticul colectat va fi depozitat separat până se va ajunge la o cantitate potrivită pentru transportare. „Vom lua legătura cu administrația firmei ABC Recycling din Chișinău, pentru a vedea cum putem transporta plasticul colectat. Important e că am pornit acest exercițiu și că locuitorii au reacționat civilizat și au aruncat responsabil deșeurile. În continuare, vrem să instalăm mai multe boxe de acest fel, iar unii locuitori chiar ne-au dat idei ingenioase referitor la forma sau aspectul acestor tomberoane”, a declarat doamna primar.

Victoria Butuc-Guranda, primara satului Dănceni. Foto credit: Mișcarea Ecologistă din Moldova

Administrația localității ia în calcul și amplasarea unor tomberoane separate pentru deșeurile din sticlă și metal. Pentru restul gunoaielor produse de comunitate se prevede înființarea unei rampe de depozitare, însă volumul transportat va fi cu mult diminuat dacă întregul sat va respecta recomandările de separare a deșeurilor.

Anunț plasat pe tomberoanele de colectare separată a plasticului. Sursă: contul de Facebook Victoria Butuc-Guranda

Mișcarea Ecologistă din Moldova este recunoscătoare dnei primar, Victoria Butuc-Guranda, că a urmat recomandările oferite de MEM, în cadrul întâlnirii desfășurate la Suruceni și încurajează acțiunile practice de mediu în fiecare localitate.

Susține Natura.md: Devino Patron!