Devino Patron!

Năpădeni - vatră de dor

Năpădeni - vatră de dor

Satul Năpădeni din raionul Ungheni este așezat în inima codrilor Moldovei, pe unde curg râurile Ichel și Cula. Oamenii harnici și gospodari din această localitate îmbină însă munca fizică cu plăcerea de a savura dintr-o cească de cafea cu aromă de poezie. Cu aceste două jumătăți din bucuriile vieții s-a organizat la școala din sat o mare sărbătoare – un eveniment cultural cu tema „Năpădeni – vatră de dor”.

Protagonista sărbătorii a fost scriitoarea Marcela Șeptelici, băștinașă care a revenit la vatră, însoțită de o echipă de oameni, creatori de frumos – poeți și artiști. Invitația și organizarea evenimentului au venit din partea directoarei Gimnaziului Năpădeni Larisa Jantovan, care, împreună cu întreg corpul didactic, a făcut ca școala să-și deschidă ușile pentru oamenii de creație, născuți aici.

Revenită la baștină, Marcela Șeptelici spune cu duioșie că dorul de locul natal o face să înțeleagă cât de scump este după ce a plecat din sat, iar în semn de apreciere îi dedică creația sa literară. La eveniment a fost vernisată și o expoziție de tablouri, picturi în ulei de Simion Șeptelici, o parte din ele fiind expuse și în cărțile poetei. Poezia Marcelei Șeptelici vibrează pe mai multe teme majore așa cum ar fi dragostea de țară, de mamă, de baștină, iar dorința autoarei este ca aceste teme să perpetueze și pentru generațiile următoare.

Dorul de baștină s-a alinat, creată fiind o punte între generații. Copiii din Năpădeni, îmbrăcați în port popular, moștenit din strămoși, au cântat și recitat alături de oaspeții de la Chișinău. Copiii sau invitații Vlad Mircos, Oxana Mardari, Gutiera Prodan, Rodica Druță-Hămuraru, Victor Ciobanu, Olesea Dânga și-au împărtășit deopotrivă emoțiile prin cântec și cuvânt românesc, în acordurile maestrului Ion Borș.

 

Autor: Oxana
MARDARI 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 377

Susține Natura.md: Devino Patron!