Croitorul aromat și croitorul mare al stejarului
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.
Croitorul aromat (Aromia moschata) (Linnaeus, 1758), face parte din familia Cerambycidae, ordinul Coleoptera. Este un gândac de dimensiuni medii, limitele sale fiind cuprinse între 13 și 34 mm lungime, are corpul alungit foarte variat colorat, mai frecvent fiind întâlnite exemplare de culoare verde cu picioarele şi antenele albastre sau roşu-arămiu cu antenele şi picioarele verzi-negricioase, uneori albastru-negricioase. Există și exemplare care au corpul uniform albastru-negricios, uniform cafeniu-negricios. Foarte rare sunt exemplarele cu corpul în întregime negru.
Capul de formă alungită, atât capul cât și pronotul și elitrele sunt punctate. Elitrele sunt de trei ori mai lungi decât late, pronotul prezintă câte un dinte pe părțile laterale și câte un tubercul latero-bazal. La masculi antenele sunt aproape de două ori mai lungi decât corpul, iar la femele sunt puțin mai scurte decât corpul, abdomenul e acoperit de peri albicioși scurți. Preferă zonele umede.
Larvele se dezvoltă în copaci bătrâni de salcie, plop și arin cel puțin 3 ani. Adulții pot fi observați în timpul verii, pe trunchiurile plantelor gazdă sau pe florile plantelor din familia Apiaceae pe care se hrănesc. Adulții elimină un miros special, care poate fi simțit de la distanță.
Specia a fost pentru prima dată menționată în Basarabia în anul 1917, iar ulterior a mai fost observată în habotatele ei preferate. În pofida atestărilor periodice, specia prezintă un efectiv scăzut, fapt pentru care a fost inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova cu statut de specie vulnerabilă.
Factorii limitativi ai acestei specii sunt: gestionarea irațională a pădurilor și extragerea lemnului mort din păduri.
Atenție! Specia poate fi usor confundată cu cățelul frasinului (Lytta vesicatoria) - o specie fitofagă periculoasă, care, fiind deranjată elimină o substanta toxică – cantaridina, care ajunsă pe piele provoacă vezicule (bășici). Fiind ingerată produce grețuri, varsături, poate cauza chiar decesul.
Croitorul aromat (Aromia moschata) - exponat din colecția Muzeului de Entomologie. Foto: Galina Bușmachiu
Croitorul mare al stejarului (Cerambyx cerdo) (Linnaeus, 1758), face parte din familia Cerambycidae, ordinul Coleoptera. Are corpul mare, alungit și convex, este de culoare neagră cu vârful elitrelor roşcat-maronii. Elitrele prezintă rugozităţi accentuate la bază, care devin mai fine spre vârf, fiind acoperite cu o pubescenţă fină. Antenele sunt alcătuite din 11 articole, la masculi sunt mai lungi decât corpul. Pronotul prezintă o sculptură specifică, neregulată şi lucioasă și este prevăzut lateral cu câte un dinte ascuțit. Abdomenul este lucios cu o punctuaţie rară. Partea ventrală a corpului şi piciorușele sunt acoperite cu perişori gri. Dimensiunile variază între 23-55 mm (fără antene), și este printre cele mai mari specii din Republica Moldova, fiind depășită doar de rădașcă.
Se întâlnește în pădurile bătrâne de foioase. Adulții se hrănesc cu seva arborilor, care se prelinge pe scoarță. Larvele se dezvoltă în lemnul de stejar, frasin, ulm, fag, castan, dar şi în alţi arbori. Adulţii sunt activi noaptea sau în amurg, ziua se adăpostesc în crăpăturile din coronamentul copacilor. Perioada de activitate a adulților este din mai până în august. Femela depune 2-3 ouă, în crăpăturile scoarţei copacilor sănătoși. Larva apare în circa două săptămâni, la început se hrăneşte cu scoarţa, apoi pătrund în lemnul arborelui. În dependență de factorii climaterici, ciclul biologic durează între 3 și 5 ani, stadiul nimfal decurge între o lună și o lună jumătate, după care apare imago tânăr, care rămâne în camera nimfală până în anul următor.
În premieră a fost menționată în Basarabia în anul 1917, după care au urmat noi semnalări. Specia este ocrotită prin lege fiind menționată în diverse convenții și directive privind conservarea
biodiversității. Este inclusă și în Cartea Roșie a Republicii Moldova cu statut de specie critic periclitată.
Factorii limitativi ai acestei specii sunt: tratamentul chimic al pădurilor și defrișarea arborilor bătrâni.
Croitorul mare al stejarului (Cerambyx cerdo). Foto: Alex Buretz
Bacal Svetlana și Bușmachiu Galina
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
Susține Natura.md: Devino Patron!