Devino Patron!

EU N-AM MURIT AŞA

EU N-AM MURIT AŞA

Duminica trecută am fost la cimitirul central din Chișinău. Fără nici un motiv. Neștiind unde merg, am ajuns în fața mormântului scriitorului Alexei Mateevici. Poetul nu mă lăsa să plec. M-a ținut vreo oră, fără să înțeleg de ce anume. Am privit cerul, țărâna, frunzele uscate, dar nu am găsit semnul. Doar un soi de senzație care-mi transmitea ceva alert dar neînțeles. Am plecat.

Noaptea, un fel de insomnie arunca în mine cu niște arătări bizare. Cineva alerga din urma mea  amenințându-mă cu moartea, atribuindu-mi niște falsuri și eu alergând nu găseam argumente să dezmint învinuirile. Înțelegând că nu pot scăpa, m-am oprit, am întors privirea. Era un tip cu privire tăioasă, înarmat. M-a strivit ca pe o sticlă. M-am ridicat din pat. Corpul plin de borboane, iar în urechi îmi suna o voce continuu: „eu n-am murit așa... eu n-am murit așa...”

Cum n-ai murit? Cum???

Am început să caut cum a murit Alexei Mateevici pentru a înțelege cum n-a murit. Peste tot e scris „... la 13 august bolnav de tifos exantematic, se stinge din viață la spitalul nr.1 din Chișinău”.

Unicul document care atestă decesul poetului Alexei Mateevici este o copie a registrului bisericii Sf. Nicolae. 

Am analizat această copie. În registru, la rubrica „data decesului”, după data de 18 și 19, urmează data de 13 august. La rubrica „înmormântat”, după data de 20 și 21 urmează 14 august. La rubrica „număr de registru”, Alexei Mateevici este trecut cu nr. 644 – număr continuator celor care au fost înmormântați pe 21 august.

Caut. Găsesc că pe data de 20 august 1917 au fost împușcați Simion Murafa și Andrei Hodorogea. Asasinatul a avut loc la vila inginerului Andrei Hodorogea, la marginea Chișinăului. Conform mărturiilor lui Gheorghe Tofan, care a fost prezent la locul unde s-a comis asasinatul și care a scăpat cu viață fugind, în urma căruia s-a tras cu arma continuu, deci, conform mărturiilor lui Gheorghe Tofan, Alexei Mateevici era printre cei asasinați. Au fost asasinați de un grup de bolșevici.

* * *
Alexei Mateevici a fost înmormântat imediat în următoarea zi după ce a decedat. Fără expertiză medico-legală, în grabă. A fost înmormântat în taină, fără să fie anunțați membrii Sfatului Țării. În presă nu s-a publicat despre decesul poetului.

Bolșevicii ne-au ucis poetul care a luptat pentru libertatea românilor din Basarabia.

Viorel BURLACU
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 351

Susține Natura.md: Devino Patron!