Devino Patron!

O lebădă mică venită de la Cercul Polar a poposit pe lacul Beleu

O lebădă mică venită de la Cercul Polar a poposit pe lacul Beleu
Lebădă mică (Cygnus columbianus bewickii) pe lacul Beleu. Foto: Alexandr Turcan

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a postat pe pagina de Facebook o veste inedită. Membrii acesteia - Gheorghe Țîcu și Alexandr Turcan - au observat o lebădă mică (Cygnus columbianus bewickii) pe lacul Beleu din raionul Cahul, în data de 16 noiembrie 2020. „Chiar înainte să plecăm din acel loc, am înaintat puțin în pădure și am văzut pe lac câteva lebede mici, dintre care una era inelată”, a declarat Gheorghe Țîcu, unul dintre autorii observației.

Pasărea în cauză avea la gât un inel imprimat cu un cod alfa-numeric. În urma demersurilor efectuate la Centrala Ornitologică Română, s-a aflat că această lebădă a venit din regiunea Tiumen, districtul Yamal-Nenetz, raionul Priuralsk, insula Levdiev. Pasărea a fost inelată acolo în august 2019 și avea atunci mai mult de 2 ani.


Lebădă mică (Cygnus columbianus bewickii), încercuită cu culoarea roșie, purtătoarea unui inel cu cod alfa-numeric, pe lacul Beleu. Foto: Alexandr Turcan

 

La data când a fost observată pe lacul Beleu, lebăda parcursese 3 365 de kilometri alături de suratele sale.

Distanța în linie dreaptă de la locul inelării (insula Levdiev din districtul Yamal-Nenets) până în locația unde a fost observată pasărea (lacul Beleu, raionul Cahul, Republica Moldova). Captură de pe Google Maps.

 

Despre lebădă: Lebăda mică sau de tundră (Cygnus columbianus bewickii) este una din cele trei specii de lebede întâlnite în Republica Moldova, pe lângă lebăda de vară (Cygnus olor) și lebăda de iarnă (Cygnus cygnus). Adulții au colorit complet alb, caracteristic și celorlalte specii de lebădă, însă ciocul este lung și subțire și are culoare galbenă la bază, pe când vârful și marginile sunt negre. Lungimea corpului este de 115-127 cm (mai mică decât la celelate specii de lebede). Lebăda mică cuibărește în zonele de tundră a Europei, mai exact nordul Rusiei. La noi este prezentă doar iarna, în numere mult mai mici decât restul lebedelor. În ultimii ani specia a fost observată pe lacurile Beșalma, Manta, Beleu și la Nistrul de Sus (Naslavcea-Holoșnița).

Susține Natura.md: Devino Patron!