Devino Patron!

Se apropie ziua!

Moldovenii așteaptă izbăvirea nu de la ei, ci de la alții. Povestea e veche. Când nu știi ce vrei, când nu ai încredere în tine, în forțele tale, când nu poți să faci front comun cu neamul tău de sânge și limbă, cine ar putea să te ajute sau să-și irosească resursele ca să te salveze?

Se apropie ziua!

Timp de trei decenii, multă lume bună și curată la suflet din diferite țări, a venit la Chișinău să afle ce vor moldovenii, însă – cum a venit, așa și s-a dus, fără să audă un răspuns clar, ferm și definitiv. A fâlfâi sus pantalonii cârpiți în genunchi de atâta ploconeală față de stăpânul de la Kremlin și a striga că vrei să trăiești „ghini” încă nu înseamnă, nici pe departe, o viziune comună, un program colectiv pentru o republică bântuită de stafiile trecutului sovietic, de personaje sinistre, de incompetenți, șmecheri și tâlhari de miliarde.

Nu poți să vindeci o boală, dacă nu-i stabilești corect diagnosticul. Nu poți scoate din întuneric, marasm și sărăcie, o comunitate care alege să fie condusă de un bandit, nu ai cum să trăiești ca în Germania sau Elveția, dacă tu încredințezi bugetul și visteria țării în seama criminalilor, care au furat miliarde fără să fie trași la răspundere penală; nu poți să transformi R.Moldova într-un stat prosper, dacă dai puterea supremă unor nulități și tipi lacomi, certați cu legea, ca dodon, șor sau greceanâi.

Vine o zi când trebuie să culegi ceea ce ai semănat. Dacă copiii mari, bine puși pe picioare, își lasă părinții să moară de foame, e ridicol să dai vina pe alții. Ce educație oferă micuților mama și tata, când ei apar beți acasă și se iau la pumni sau îi bat pe prunci până sângerează? Evident,
statul moldovenesc este acaparat de o clasă politică iresponsabilă, de bandiți și corupți ca șor și dodon, dar de ce mulți dintre oamenii simpli au ajuns să se mănânce între ei, să se fure unii pe alții, să calce orice norme de conduită la locul de trai? Când vom începe să vorbim în spațiul public și despre responsabilitatea individuală?

E ușor să arăți cu degetul la alții, dar e mult mai greu să faci curățenie în gospodăria ta, să ai grijă de educația copiilor, să nu dai mită, când ai de rezolvat o problemă personală la primărie sau la judecătorie.

Oricât nu ne-ar place, dar R.Moldova arată exact ca cetățenii ei de la Bălți, Comrat, Orhei, Tiraspol, Soroca sau Chișinău. Nu dați vina pe oglindă, nu căutați vinovații în alte părți, nu vă umflați în pene, când copiii sau părinții argățesc în țări străine, iar R.Moldova este întreținută din banii și ajutoarele de la București, Bruxelles și Washington.

Moldovenii sunt nemulțumiți de conducătorii lor, de societatea agresivă, care și-a pierdut reperele morale, de oamenii brutali de pe stradă, din cartier, din sate și orașe, de dezordinea generală, de lipsa justiției, de batjocora instituțiilor de stat față de oamenii necăjiți etc. Însă ei refuză să înțeleagă că R.Moldova are chipul și asemănarea lor, că orice țară este oglinda oamenilor care locuiesc în ea, că atunci când îți alegi primarul, deputatul sau președintele o faci tu, cu mâna și capul tău, că nu vin nici nemții, nici italienii, nici spaniolii să voteze în locul tău. Ei au grijă de țările lor, de conducătorii lor și știu prea bine cum să-și apere interesele naționale, fără să întrebe Chișinăul sau Moscova. Din păcate, o parte importantă din populația nemulțumită de debandada
din țară, a pierdut speranța și a ales să-și împacheteze bagajele și să se ducă oriunde, fiindcă pe orice meridian al planetei ar ajunge, atitudinea între oameni și față de oameni e mai bună decât în R.Moldova.

Cunosc destul de bine stările de spirit de acasă și din diasporă. Partidele parlamentare și toată clasa politică au devenit o frână puternică în evoluția firească a mentalităților colective, rămânând cu mult în urma alegătorilor români și europeni.

Electoratul vrea o schimbare radicală, nu de fațadă, cu reglări de conturi între bandiți și menținerea puterii pentru a jefui bugetul și banii publici. Lumea s-a săturat până peste cap de lăcustele socialiste și șoriste. 

Proverbiala răbdare a moldovenilor e gata-gata să plesnească. Încă două-trei picături și paharul va fi plin-plinuț. Ținând cont că politicienii pierd legătura cu realitatea, mă văd nevoit să le spun în față tâlharilor și dodoniștilor de sus și de mai jos, profitorilor de ieri, de azi și de totdeauna, care încă dețin puterea cu votul alegătorilor cumpărați cu o mână de orez sau de crupe – praf și pulbere se va alege din averile voastre adunate din hoții.

Timpul vostru se duce, expiră! Se  apropie ziua, când cei pe care i-ați fugărit în străinătate, o să vă scoată, cu votul lor masiv, de pe scena politică, o să vă confiște proprietățile și o să vă pună cătușele meritate. Chiar dacă îi considerațipe moldoveni incapabili să se unească, împotriva voastră o vor face-o. Viitorul vă este pecetluit. Pe procurorul european, care va sta în fruntea Procuraturii generale a R.Moldova, nu-l veți cumpăra, cum ați cumpărat o parte din alegători și justiția de jos până sus. I-ați impus pe aproape un milion de moldoveni să-și facă bagajele și să plece de la baștină. Voi nu veți reuși, ca plahotniuc și șor, să vă împachetați banii furați și să fugiți peste hotare. Statul vostru mafiotic nu va putea să vă salveze, fiindcă va fi schimbat din rădăcină sau se va prăbuși odată și pentru totdeauna. Noi nu vom regreta, deoarece avem statul nostru, un stat de drept și european.

Se apropie ziua!

Susține Natura.md: Devino Patron!