Devino Patron!

Zamioculcas, îngrijire și cultivare

Zamioculcas, îngrijire și cultivare

Zamioculcas (denumirea comună “Zanzibar gem”, “ZZ plant”, “planta Zuzu” sau palmier smarald) este un gen de plantă cu flori care face parte din familia Araceae, specia Zamioculcas zamiifolia. Este o plantă tropicală perenă originară din Africa de Est, din sudul Kenyei până în nord-estul Africii de Sud.

Mediul natural al plantei constă din soluri stâncoase în zonele joase sau la poalele munților. Este o plantă erbacee care are o înălțime de 45-60 centimetri și prezintă un rizom suculent. În mod normal, este veșnic verde, dar devine mai uscată în timpul secetei, supraviețuind secetei datorită rizomului care stochează apa până la reluarea precipitațiilor.

Frunzele au lungimea de 40-60 centimetri.

Florile sunt de culoare gălbui până la maro sau bronz susținute de un spadix de 5-7 centimetri lungime, parțial ascunse între bazele frunzei; înflorirea are loc de la mijlocul verii până la începutul toamnei.

Zamioculcas zamiifolia | Plants, Flora, Species
Zamioculcas zamiifolia în habitatul său natural.


Condiții de mediu

  • Lumina. Aceasta crește și se dezvoltă armonios la lumină moderată, însă se poate dezvolta și la lumină mai scăzută. În aer liber, planta crește bine în lumina indirectă a soarelui sau într-o locație unde lumina soarelui de dimineață este prezentă, iar după-amiază este umbră.
  • Temperatura. Planta are nevoie de o temperatură medie situată între 13°C până la 26°C. Temperaturile mai ridicate vor da un impuls creșterii și dezvoltării. Udarea. Se realizează moderat, lăsând ca primii 3-4 cm ai substratului să se usuce între două udări. De asemenea, nu este indicat ca apa să stagneze în tăvița ghiveciului. 
  • Substratul. Deși Zamioculcas este o plantă ce tolerează diferite tipuri de sol, ar trebui să utilizați un substrat de înaltă calitate, deoarece pământul tradițional de flori are tendința de a forma mucegai și, de cele mai multe ori, rădăcinile sunt cele care vor fi afectate. Solul pe bază de compost poate fi considerat un sol optim pentru cultivare. În plus, o anumită cantitate de nisip sau lut ar trebui să fie inclusă, deoarece acestea vor îmbunătăți permeabilitatea. Granulele de argilă reprezintă o alternativă la nisip și lut și, de asemenea, stochează umiditatea. Solul ar trebui să aibă o valoare a pH-ului neutră până la ușor acidă de maximum 6,5.
  • Fertilizarea. Se realizează pe parcursul perioadei de vegetație, folosind un îngrășământ echilibrat, special pregătit pentru plante de interior.
  • Tăieri. Nu are nevoie de lucrări de tăiere în marea majoritate a timpului. Tăiați frunzele care se ofilesc de la baza tulpinii. Odată ce o tulpină a crescut mult mai mult decât toate celelalte, puteți elimina acea tulpină sau o puteți tăia la dimensiunea celorlalte.
  • Înmulțirea. Se realizează prin butași de frunze sau prin divizarea tufei.
  • Transplantarea. Replantarea se face primăvara, când planta depășește mărimea ghiveciului în care a fost cultivată, sau ori de câte ori este necesar, având în vedere faptul că este o plantă cu creștere și dezvoltare rapidă.
  • Boli și dăunători. Umiditatea excesivă în substrat poate determina apariția diverselor boli, ce se pot trata cu fungicide specifice. Dintre dăunători cei mai frecvenți sunt afidele și paduchii lânoși.

Susține Natura.md: Devino Patron!