Devino Patron!

Soluții anti-criză: cu energia soarelui, două localități de la sud devin tot mai independente energetic

Soluții anti-criză: cu energia soarelui, două localități de la sud devin tot mai independente energetic

La sfârșit de septembrie, circa 20 de jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor de mediu au mers într-o vizită de presă organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic la Cantemir și Văleni (Cahul), două destinații bogate în subiecte despre eficiență energetică și eco-turism.

 

„Energie verde” pentru școli și grădinițe

Liceul „Dimitrie Cantemir”, Gimnaziul „Mihai Eminescu” și Grădinițele nr. 1 și 2 din orașul Cantemir sunt echipate din 2021 cu panouri fotovoltaice, colectoare solare și dispun de un sistem performant de monitorizare a consumului de energie. Datele privind energia generată sunt făcute publice în câteva locații ale orașului.

La Grădinița nr. 1 din Cantemir, care este cea mai veche instituție educațională din oraș – construită în 1963 -, panourile fotovoltaice și colectoarele solare instalate cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP) acoperă 80% din cheltuielile de energie electrică ale instituției. Banii economisiți anul trecut au fost investiți pentru îmbunătățirea unui teren de joacă, a materialelor educaționale pentru copii. Și în acest an, în decembrie, vor putea fi procurate alte bunuri necesare procesului educațional, din economiile realizate. Cu sprijinul Uniunii Europene, grădinița a fost termoizolată, iar în interiorul instituției a fost modernizat sistemul de ventilare a aerului. Grădinița este frecventată de 160 de copii.

„În urma implementării acestui proiect, grădinița noastră a devenit una de vis. În primul rând, au fost create condiții în interiorul clădirii. Totodată, a fost instalat un punct termic individual, care ne permite reglarea temperaturii interioare în funcție de temperatura din exterior. Până la implementarea proiectului, în grădiniță apa caldă era încălzită la boilere, care consumau foarte multă energie. Lunar, grădinița plătea pentru energie 5-6 mii de lei. După instalarea panourilor fotovoltaice și a colectoarelor solare, cheltuielile pentru energie electrică pe perioada caldă a anului sunt la zero. Iarna cheltuielile sunt cu 80% mai mici, comparativ cu cele anterioare”, a specificat Elena Costanda, directoarea Grădiniței nr.1 din orașul Cantemir.

 Asociația Jurnaliștilor de Mediu organizează o vizită de studiu la Cantemir și Cahul. Vor fi abordate subiecte actuale de mediu

 

Economii de zeci de mii de lei

După reabilitarea termică a Gimnaziului „Mihai Eminescu”, proces realizat cu sprijinul Uniunii Europene, un sistem de panouri fotovoltaice a fost instalat datorită finanțării de la GEF SGP. În holul instituției, pe un ecran LED, elevii pot vedea în regim online câtă energie electrică este generată, câte emisii de dioxid de carbon sunt salvate, câți bani sunt economisiți. „Din mai 2021 și până în prezent, instalarea panourilor fotovoltaice la gimnaziu ne-a oferit posibilitate să nu ardem gaz ca să producem energie electrică, iar astfel în atmosferă nu s-au emis circa 6 tone de CO2”, a subliniat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Ecaterina Enciu, directoarea gimnaziului, a spus că panourile fotovoltaice au început să producă energie electrică în primăvara anului 2021. „Avem economii. În lunile iulie-august, energia electrică produsă de aceste panouri a acoperit 100% din necesarul instituției, iar în septembrie avem economii în jur de 70%”. Într-un an și jumătate, avem economii de 11500 de lei, odată cu instalarea panourilor fotovoltaice”, a menționat Ecaterina Enciu. În perioada rece a anului, instituția va fi încălzită de la centrala termică pe biomasă – o instalație unică, dat fiind că folosește crengile de la curățatul copacilor și corzile de la vița-de-vie.

 

Lecții facultative dedicate managementului energetic

La Cantemir nu s-a oprit totul doar la instalarea unor echipamente moderne, dar se investește și în educație. Iulia Profir, profesoară de fizică la Gimnaziul „Mihai Eminescu”, pilotează cursul opțional unic „Management energetic”, pe care îl frecventează elevi din clasele a opta. Cursul facultativ a fost introdus după ce școala a fost dotată cu o trusă de management energetic, iar elevii sunt învățați să facă un audit energetic chiar la ei în clasă sau acasă. „Trusa are termometru digital, cu el putem măsura temperatura caloriferelor, prin contact. Un alt aparat din trusă măsoară luminozitatea din încăpere și ne dă posibilitate să aflăm dacă încăperea are nevoie de un sistem nou de iluminare. Aceste aparate ne învață să economisim energia, dar și să facem planeta noastră mai curată, mai vie, mai verde”, a spus Octavian, elev al gimnaziului.

 

Arborele Energiei de la Cantemir

În centrul orașului Cantemir a fost „plantat” și un Arbore al Energiei, o instalație demonstrativă care produce energie verde din lumina solară și forța vântului. Arborele este dotat cu mai multe porturi USB, unde poți să-ți încarci, de exemplu, telefonul mobil sau tableta. Spre deosebire de alți arbori similari cu cei din Chișinău, spre exemplu, Arborele Energiei de la Cantemir a fost creat în baza unui model desenat de elevii din localitate.

 

Văleni, un sat care folosește tehnologii inteligente 

Văleni este un pitoresc sat turistic în Lunca Prutului din Rezervația „Prutul de Jos”, care face parte din Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. În aprilie anul trecut, la Văleni a demarat proiectul „Soluții SMART pentru comunități SMART”, inițiat și implementat de către AO „Ecoscout”, prin finanțare din partea Programului de Granturi Mici al GEF. Proiectul transferă bunele practici din România (Alba Iulia Smart City) ce țin de soluții inteligente, pentru a dezvolta la Văleni premisele pentru „Primul SMART Village din Moldova”, cu folosirea unor soluții digitale și de energie regenerabilă în dezvoltarea turismului și a infrastructurii publice locale.

Tot în satul Văleni se află două turnuri pentru observarea păsărilor, edificate în cadrul aceluiași proiect. Din vârful unui turn de observare, numit și Turnul lebedelor, se vede cum Lacul Beleu suferă un proces de degradare – nivelul apei este scăzut. Din oglinda de odinioară a lacului, suprafețe mari sunt în prezent ocupate de stufăriș, răchitiș, sălciș. 

„Tot ce vedeți acum acoperit cu vegetație era odinioară doar apă, până la construcția și exploatarea sondelor de extragere a petrolului. Ce vedem acum e un tablou dezolant”, a atenționat Silvia Știrbeț, primara satului Văleni, îndemnând jurnaliștii care au venit în vizita de studio să scrie despre această problemă de la Prutul de Jos. Lacul Beleu este un relict al limanului Dunării, are o vârstă de 5-6 mii de ani, se întinde pe o lungime de 11 km și are o adâncime maximă de 2 metri.

 

Aplicația care ne poartă prin Văleni

Complextul Eco-Village Văleni este una dintre cele nouă pensiuni turistice din sat. Aici, cu suportul GEF SGP, pe două dintre căsuțele ecologice au fost instalate panouri fotovoltaice. Astfel, turiștii cazați folosesc energia verde, fiind mai prietenoși cu mediul.

Și alte obiective turistice din satul Văleni pot fi găsite de turiști prin intermediul aplicației Zoniz, care poate fi descărcată până a ajunge în regiune, sau direct acolo. Zoniz ne arată locurile turistice în detaliu, cu o descriere succintă, dar „mustoasă”, cu localizare pe hartă și fotografii deosebite. De fapt, aceasta ne oferă conținut relevant în funcție de zona în care ne aflăm, astfel că poate fi folosită și în alte regiuni, cât și de alte instituții interesate să-și promoveze produsele sau traseele create.

Vizita de presă la Cantemir și Văleni, unde au participat circa 20 de jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor de mediu, a fost organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP) și cofinanțare din partea Suediei.

 Primul SMART Village din Moldova. Căsuțe ecologice și turism virtual la Văleni

Daniela Morari
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 368

 

Susține Natura.md: Devino Patron!