Devino Patron!

Remedii luate din pădurea de conifere

Preparatele obţinute din conifere precum bradul, pinul sau molidul sunt remedii indicate în tratamentul afecţiunilor pulmonare, în hipertensiunea arterială sau în nevroze.

Remedii luate din pădurea de conifere
Sursă foto: www.botanistii.ro

Silvoterapia, o metodă terapeutică de prevenire și de vindecare a bolilor cu ajutorul mugurilor, conurilor și rășinilor recoltate de la conifere, este folosită încă din Antichitate. Ca metodă știinţifică însă, i s-a recunoscut meritul mult mai târziu, în anul 1927. Abia atunci, silvoterapia a fost integrată într-o disciplină medicală complexă, balneoclimatologia, care folosește factorii naturali de cură în practica medicală. Remediile din conifere s-au dovedit un filtru antibacterian și un rezervor de nutrienţi de mare ajutor într-o gamă variată de afecţiuni, de la cele pulmonare până la bolile dermatologice, digestive și neurologice. 

 

Bradul, eficient în afecţiunile respiratorii
Leacurile obţinute din brad sunt indicate în special pentru refacerea sănătăţii persoanelor care suferă de tuberculoză, de diferite infecţii respiratorii, de reumatism sau de afecţiuni digestive. În perioada noiembrie-martie, ácele de brad conţin cantităţi importante de vitamina C. De la brad se valorifică cetina proaspătă și rășina sub formă de infuzii concentrate, de sirop sau de tincturi.

Tinctura preparată din rășină de brad și-a dovedit eficienţa în numeroase afecţiuni, cum ar fi: gastroenterita, circulaţia periferică deficitară, anemia, gripa, bolile pulmonare, nevroza și anorexia. Leacul se prepară din 20 de linguri de alcool de 70 grade în care se adaugă patru linguri de rășină, lăsându-se la macerat timp de cinci zile. După aceea, se strecoară și se toarnă în sticluţe mici. Se administrează câte 20 de picături, diluate în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, timp de șase săptămâni.

Essential Oil Abies Alba - RocketRobin.ca
Brad. Sursă foto: www.rocketrobin.ca

 

Pinul, revigorant şi dezinfectant
Baia generală cu decoct de cetină sau de muguri de pin este renumită pentru proprietăţile tonice, antiseptice și cicatrizante, fiind indicată în tratamentul reumatismului, rahitismului, oboselii cronice și nevrozelor astenice. Pentru o baie, se prepară un decoct din șapte linguri de áce de pin care se fierb în doi litri de apă. După 15 minute, ceaiul se strecoară și se adaugă în cada de baie. Pentru masaj se folosește uleiul eteric de pin (câte 25 de picături adăugate în 50 ml de ulei de măsline). Se masează ceafa, braţele și tălpile, zece seri la rând.

Pinus nigra | TreeEbb | Online tree-finding tool | Ebben Nurseries
Pin. Sursă foto: www.ebben.nl


Molidul, un bun depurativ
De la această plantă rășinoasă se recoltează mugurii, scoarţa și rășina, bogate în tanin, în vitamina C și în ulei eteric. Datorită acestor substanţe, infuzia, siropul și uleiul, preparate din mugurii arborelui, sunt folosite frecvent pentru efectul depurativ, calmant, antiseptic și cicatrizant.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de muguri de molid și dintr-o cană de apă clocotită. Ceaiul se infuzează 15 minute, se strecoară și se îndulcește cu miere, după gust. Se consumă câte două căni pe zi, un interval de 15 zile, iar după o pauză de zece zile, tratamentul se poate repeta. Cura are efecte pozitive în formele ușoare sau medii ale bolilor respiratorii, în viroze și în tuse uscată. În cazul copiilor, se folosește după vârsta de 12 ani. 

Siropul, ca și decoctul de molid, adăugat în apa de baie, atenuează durerile reu matice. De asemenea, este un bun cicatrizant. Decoctul se prepară din cinci linguri de muguri și din 500 ml de apă. Coniferele au o acţiune terapeutică deosebită. De la ele folosim mugurii, ácele, rășina, mlădiţele, pe cale internă (infuzie, decoct, tinctură, ulei esenţial) sau externă (băi, comprese, masaj cu extracte). Băile cu extract de conifere (brad, molid, pin) se recomandă în boli ale sistemului nervos, în reumatism și în nevralgii de orice natură.

Despre utilizările molidului în medicina naturistă
Molid. Sursă foto: www.ziarullumina.ro

Mierea de brad, de molid și de pin se obţine din mana depusă pe ramuri și pe áce, recoltată ulterior de către albine și conţine: monoglucide (glucoză, fructoză), uleiuri eterice, rășini și săruri minerale. De aceea, are proprietăţi antiseptice și antiinflamatorii (utilă pentru afecţiuni ale aparatului respirator și urinar), este diuretică și laxativă. Pentru relaxare, bea o linguriţă de ulei de brad amestecată cu una de miere. 

Dr. Ruxandra CONSTANTINA

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 345

Susține Natura.md: Devino Patron!