Devino Patron!

Lucrări în grădină şi în livadă pentru luna martie

Lucrări în grădină şi în livadă pentru luna martie

* Trandafirul se trezeşte din lunga-i perioadă de repaus. Odată cu trecerea îngheţurilor târzii, se dezmușuroiesc tufele sau se îndepărtează orice tip de material folosit pentru protecţia acestora şi se tund. 

* Crengile uscate se elimină, plantele perene se tund. Se adună resturile vegetale de pe gazon şi se pun la compost. Se păstrează vegetaţia de sub arbuşti, aceasta oferind protecţie insectelor folositoare.

 * Se transferă plantele din ghivece şi jardiniere. Dacă nu este necesară transvazarea, se adaugă un strat de 1-2 cm de pământ proaspăt.

 * Se împrăştie compostul într-un strat de 2-3 cm la toate plantele: arbori şi arbuşti, trandafiri, straturi de flori. 

 * Se seamănă în câmp: spanacul, mazărea, morcovii, ridichile de lună, ceapa, salata, pătrunjelul, la fel și plantele aromatice: melisa, leușteanul sau măcrișul.

* Se elimină obligatoriu buruienile înainte de înflorirea viitoarei recolte.

* Tot acum apar primii melci. E important să îi adunaţi pentru a menaja plantele.

* Se scot în câmp plantele cu bulbi şi rădăcinoasele (napul, hreanul), cartofii (în a doua jumătate a lunii) şi se pregătesc straturile pentru legume. În solarii se plantează salata şi rucola.

 * Pentru livadă a sosit momentul plantărilor. Se mai pot aplica lucrări de tăiere la pomii fructiferi. La pomii proaspăt plantaţi se aplică doar lucrări de tăiere pentru formă.

 * Căpşunii se curăță de frunzele bolnave înainte de înflorire. Solul dintre plante trebuie afânat; se face o fertilizare cu compost şi se efectuează mulcirea solului.

Sfaturi pentru protecţia plantelor
* Se iau măsuri fitosanitare împotriva bolilor şi dăunătorilor din livadă, se îndepărtează inelele cu clei.

* Plantarea usturoiului între plantele sau stolonii de căpşuni înseamnă mai puţină bătaie de cap cu virozele căpşunului.

 * Levănţica plantată alături de trandafiri într-un sol bogat în elemente nutritive şi permeabil constituie un bun remediu pentru combaterea păduchilor de frunze.

 * În cazul plantelor din ghivece sau jardiniere, momentul potrivit pentru distrugerea păduchilor (de frunze, ţestoşi, lânoşi) este în luna martie. Un bun remediu împotriva acestor dăunători este spălarea cu o soluţie de săpun (un litru de apă la o lingură de săpun lichid). 

Autor: Parascovia Mămăligă,     

Articol publicat în revista NATURA, nr. 385

 

Susține Natura.md: Devino Patron!