Devino Patron!

Ce boli generează poluarea

Ce boli generează poluarea

Bronșite acute și cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen, cancere pulmonare și ale căilor respiratorii și afecţiuni ale aparatului reproducător se numără printre consecinţele concrete pe care poluarea aerului le generează asupra sănătăţii oamenilor, potrivit unui studiu publicat în Franţa, informează www.cnewsmatin.fr.

Nivelurile maxime de poluare înregistrate la Paris și în alte mari aglomeraţii urbane, devenite din ce în ce mai frecvente, au repercusiuni importante asupra sănătăţii publice. Indiferent dacă este analizată pe termen scurt sau pe termen lung, absorbţia de particule fine, prezente în aerul respirabil, este deosebit de nefastă, notează Agerpres. La nivel mondial, se estimează că 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului. În Franţa, această cifră a fost estimată la cel puţin 48.000 de victime de către experţii agenţiei Sante Publique France, care precizează că numărul deceselor este „probabil mai mare”. Particulele fine determină, de asemenea, cel puţin 9% din mortalitatea naţională.

Acest fapt corespunde unei reduceri a speranţei de viaţă cu doi ani pentru persoanele care au în prezent vârsta de 30 de ani”, au explicat reprezentanţii aceleiași agenţii. Activităţile umane (industrie, agricultură, transporturi, încălzitul public) reprezintă principala sursă de poluare a aerului. Aceeași agenţie, care se adresează celor 60 de milioane de consumatori din Franţa, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește 46 de produse de uz menajer, considerate o sursă de „poluare majoră a aerului din interiorul” locuinţelor, conform unui studiu publicat.

Anumite categorii ale populaţiei sunt mai vulnerabile decât altele. Așa cum precizează OMS, „efectele cele mai grave asupra sănătăţii sunt observate la persoanele deja bolnave. În plus, populaţiile mai vulnerabile, precum copiii, persoanele în vârstă și familiile cu venituri mici, care au un acces limitat la îngrijirile medicale, sunt mai sensibile la efectele negative generate de expunerea la poluarea aerului”. 

Bronşitele acute şi cronice
Poluanţii atmosferici au ca efect fragilizarea bronhiilor, care devin astfel mai expuse la virusuri și bacterii - care provoacă bronșite acute și cronice. Se estimează că 950.000 de cazuri de bronșite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzează și 134.000 de cazuri de bronșite cronice în fiecare an. Bronșitele cronice pot să degenereze în bronhopneumopatii cronice obstructive. Aceasta este o afecţiune permanentă și ireversibilă. Între 10% și 15% din totalul acestor cazuri sunt asociate cu poluarea aerului.

Crize de astm
Astmul constituie principala afecţiune declanșată sau agravată de poluarea aerului. Se estimează că între 10% și 35% din cazurile de astm identificate în fiecare an sunt asociate cu acest tip de poluare.

Boli cardiovasculare
Poluarea este un factor care poate să declanșeze accidente vasculare cerebrale (AVC), infarcte miocardice și angine pectorale.

Alergii la polen
Particulele fine prezente în aer contribuie la situaţia în care moleculele de polen eliberează proteine care se fac vinovate de apariţia mai ușoară a alergiilor și permit proteinelor din anumite tipuri de polen - precum cel de mesteacăn, de exemplu - să pătrundă mai ușor în căile respiratorii secundare, fapt care poate să provoace crize alergice.

Cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii
Este dificil de estimat cu precizie numărul de cancere asociate poluării, întrucât cauzele cancerului sunt, prin definiţie, dificil de identificat. Totuși, specialiștii sunt de părere că poluarea reprezintă un factor care poate să provoace acest tip de boală.

Afecţiuni ale sistemului reproducător
Poluarea atmosferică este considerată vinovată de scăderea fertilităţii masculine, de creșterea numărului de nașteri premature și a cazurilor de mortalitate intrauterină. 

Susține Natura.md: Devino Patron!