Devino Patron!

Vremea Florii Paștelui

Vremea Florii Paștelui

Aşa cum sărbătoarea Crăciunului are o floare care îi poartă numele, şi Paştele a dat nume unei plante - Păstiţa, Anemona, Floarea vântului sau Floarea Paştelui.

De ce poartă acest nume

Un naturalist care a studiat vreme de peste trei decenii această plantă, cunoscută cu denumirea ştiinţifică de Anemone nemorosa, a stabilit că perioada ei de înflorire este între 16 martie şi 22 aprilie, adică exact în perioada când, de regulă, este sărbătorit Paştele. Altă legendă consemnează că anemonele au apărut din lacrimile Maicii Domnului, când aceasta plângea la crucea lui Iisus, în momentul răstignirii. Când a văzut florile, Iisus a rugat-o pe Maica Domnului să culeagă aceste flori și să le arunce în cele patru zări. Ea i-a îndeplinit dorinţa, iar vântul le-a împrăștiat pe tot pământul, prin codri şi lunci. Din acest motiv, legenda mai spune că anemonele apar primăvara, iar credincioșii le culeg și le duc la biserică de Paști.

Planta Paştelui, o plantă toxică

Planta conţine substanţe toxice atât pentru animale, cât şi pentru om, ea are un alcaloid numit anemonina, care poate provoca iritaţii ale pielii sau chiar iritaţii gastro-intestinale în cazul în care este ingerată. Are un gust amar şi poate provoca greaţă, vărsături şi diaree.

Poate fi folosită ca medicament

Deşi este o plantă toxică, ea este utilizată în anumite condiţii în medicina naturistă împotriva paraliziei, a reumatismului şi a gutei. Substanţele conţinute de ea au efect sedativ şi relaxant. Trebuie de spus că orice tratament cu această plantă nu trebuie făcut decât la sfatul şi sub supravegherea unui medic.

Folosită pentru vopsirea ouălor

Planta se găseşte în natură sub diferite culori - alb, galben, roşu, lila sau oranj, iar pentru că pigmentul său este foarte puternic, femeile de la ţară o foloseau pentru vopsirea ouălor. În vasul în care fierbeau ouăle se puneau petalele şi se obţineau astfel diferite culori.

Considerată plantă protectoare

Potrivit tradiţiei populare, florile de anemona au puteri miraculoase, fiind considerate o barieră în calea spiritelor rele şi a magiei negre. În legendele greceşti, anemonele mai erau numite şi „lacrimile Afroditei”.

Cum plantăm Floarea Paştelui

Floarea Paştelui este o plantă sălbatică, care creşte la baza tufişurilor şi în pădurile de foioase. Tocmai din acest considerent, dacă vreţi să o plantaţi în grădină, este indicat să-i respectaţi condiţiile de dezvoltare.
Florile se plantează într-o zonă însorită din gradină, în lunile de toamnă sau primăvara devreme. Este recomandat ca solul să fie bine drenat, bogat în humus. Deoarece nu este o plantă pretenţioasă, Floarea Paştelui nu necesită un sol îmbogăţit cu substanţe fertilizante.
Înainte de a planta rizomii, ţineţi-i la înmuiat o zi. În pământ aceştia se introduc la o adâncime de 5-10 centimetri. Pentru a se putea dezvolta în voie, este indicat să se lase o distanţă de 10 cm între plante şi 30 cm între rânduri.
Nu este indicat să se planteze Floarea Paştelui în apropierea grădinii de legume, deoarece poate inhiba creşterea acestora.

Autor: Bogdan DUMITRAŞCU 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 385

 

Susține Natura.md: Devino Patron!