Devino Patron!

Plantele lunii aprilie țin la distanță bolile grave

Plantele lunii aprilie țin la distanță bolile grave

În luna aprilie înfloresc primele plante medicinale cu efecte terapeutice extraordinare asupra sănătății noastre. Administrate sub formă de infuzii, decocturi, siropuri sau de tincturi, plantele medicinale ale lunii aprilie au numeroase proprietăți curative. În plus, spre deosebire de medicamente, aceste plante nu au efecte secundare. 

e00:00/00:00clickactualitateTruvidfullScreen

Ciuboţica-cucului, planta care prelungeşte tinereţea

De secole, în medicina tradiţională există zicala: „ Cine vrea să scape de nervi şi de nelinişte să mănânce ciuboţica-cucului.” Mirosul plăcut, emanat de inflorescenţele galben-aurii, îl îndeamnă pe trecător s-o admire şi s-o culeagă. Planta poate fi întâlnită  în diferite ţări europene, dar se găseşte sporadic şi în Nordul bătrânului continent. Fitoterapeuţii români au studiat îndelung efectele benefice ale plantei asupra organismului uman, iar proverbele din bătrâni (care considerau planta ca fiind un leac ce prelungeşte tinereţea) s-au confirmat. Ciuboţica- cucului este un puternic antioxidant. Florile şi frunzele sale sunt bogate în săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu), în vitamine (C şi betacaroten), dar şi în flavonoizi, cunoscuţi pentru efectul antioxidant.

Planta tratează o varietate de boli grave

Tratamentul cu ciuboţica-cucului reglează metabolismul, „îmblânzeşte” colesterolul şi întăreşte sistemul imunitar. Mai mult, aportul altor substanţe valoroase prezente în compoziţia plantei, precum  saponozidele, fluidifică secreţiile bronşice. În timp, ciuboţica-cucului şi-a căpătat renumele de salvator al bolnavilor cu afecţiuni grave: boli pulmonare, cardiace, renale, insomnii, nelinişte, artrită şi gută. Totodată, fitoterapeuţii recomandă tratamentul cu această plantă pentru purificarea sângelui.

Terapeutul decide cât timp durează tratamentul

Ceaiul preparat din florile de ciuboţica-cucului are proprietăţi sedative, diuretice, cicatrizante, hemostatice, antispastice şi sudorifice. Pentru fiecare afecţiune în parte, specialistul este cel care decide cât timp trebuie să dureze tratamentul. În cazurile grave de tuberculoză, bolnavului i se recomandă  sucul obţinut din florile tocate foarte mărunt sau trecute prin mixer, care  se amestecă cu miere polifloră, cu ceai şi cu polen (câte două linguriţe la cană).

Beneficiile plantei pentru tinerele mame

Pentru tinerele mame care alăptează, ciuboţica-cucului este un aliat valoros, deoarece contribuie la creşterea dozei zilnice de lapte, când se consumă câte două-trei ceaiuri pe zi.

Ce trebuie să știm despre contraindicaţiile plantei

Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi pacienţilor alergici la aspirină. Folosit în exces, ceaiul de ciuboţica-cucului poate să producă iritaţii ale tubului digestiv şi vomă.

Podbalul, un remediu pentru zeci de boli

Datorită proprietăţilor emoliente, expectorante şi antiinflamatorii, frunzele de podbal tratează cu mare succes laringitele, faringitele, bronşitele şi pleurezia. Ceaiul din frunzele acestei plante medicinale este considerat un remediu pentru persoanele care, prin meseria lor, îşi suprasolicită corzile vocale, precum cântăreţii, actorii şi profesorii. În orice situaţie, când apare tusea rebelă sau răguşeala chinuitoare, bolnavii „trebuie să bea de trei-patru ori pe zi ceai de podbal îndulcit cu miere. Nu numai infuzia, dar şi siropul de podbal tratează insuficienţele respiratorii, răcelile, afecţiunile pulmonare şi pe cele hepatobiliare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie în studiul: „Plantele medicinale de primăvară”.  În același timp, nu este recomandată folosirea florilor de podbal, deoarece unii terapeuţi cred că sunt cancerigene.

 

Păpădia tratează cu succes 90 de afecțiuni

O întâlnim la tot pasul: în grădini, în fâneţe, pe dealuri, la marginea drumurilor şi pădurilor. Modesta păpădie (Taraxacum officinalis), o plantă foarte răspândită şi incredibil de viguroasă, este un leac pentru toate vârstele. În studiul „Plantele medicinale de primăvară”, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă terapia cu păpădie în tratamentul a peste 90 de afecţiuni printre care: diabetul, enterocolita, ciroza hepatică, imunitatea scăzută, diferite forme de cancer, obezitatea, ulcerul gastric, celulita, acneea și retenţia urinară. Cercetătorii europeni au demonstrat că modesta păpădie tratează și cataracta. În mediul rural, păpădia este un leac la îndemână, mai ales pentru anemici şi convalescenţi. O cură cu păpădie îi revigorează pe aceşti bolnavi cu substanţele active existente în frunze şi în tije: vitamine (A, B, C, D, E),  minerale (printre care potasiu, calciu, fosfor, fier și sodiu), glucide, pectină şi acizi. Rădăcinile sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt întrebuinţate ca tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal.    

Autor: Paraschiva MĂMĂLIGĂ, 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 385

Susține Natura.md: Devino Patron!