Devino Patron!

Inspectori voluntari de mediu - fiecare poate depista și denunța încălcări ecologice

Legitimație, diplome de merit și, posibil, chiar remunerare. Deja peste 40 de persoane activează ca inspectori voluntari de mediu și monitorizează starea naturii, iar cei mai mulți sunt concentrați în regiunea centrală a țării.

Inspectori voluntari de mediu - fiecare poate depista și denunța încălcări ecologice

Regulile de inspectare a mediului au fost, pentru prima dată, publicate într-un ghid al Inspectorului Voluntar de Mediu. Elaborat de Societatea Ecologică „Biotica”, împreună cu organizația cehă „Arnika”, acesta oferă îndrumări teoretice, tehnice și procedurale pentru inspectarea mediului în diverse regiuni ale Republicii Moldova. Potrivit autorilor, lipsa acută de personal pe domeniul respectării mediului este unul dintre motivele care i-a determinat să realizeze ghidul. 

Totodată, deși regulamentul de funcționare a Inspectoratului pentru Protecția Mediului prevede că doritorii de a ajuta inspectorii ecologici se pot înscrie ca voluntar, până acum lipsea o instrucțiune în acest sens.

Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a spus pentru Ecopresa.md că instituția pe care o conduce se confruntă cu un număr redus de cadre, iar „activitatea inspectorului voluntar de mediu ar aduce plus valoare inspectoratului”.

Pentru a deveni inspector voluntar de mediu e necesar să te dedici naturii, crede Petru Vinari, reprezentantul Societății Ecologice „Biotica”. „Inspectorii voluntari sunt persoanele care petrec mult timp în natură, care observă și au ocazia să urmărească nerespectarea legii din partea unor cetățeni. Ei sunt motivați să îi ajute pe adevărații inspectori și să participe la soluționarea problemelor de mediu”, a conchis Petru Vinari. 

Printre oportunitățile de care se bucură inspectorii voluntari sunt primirea diplomelor de merit și a legitimației. Totodată, Ion Bulmaga a menționat că în viitorul apropiat inspectorii voluntari ar putea fi „remunerați” cu sume simbolice, fapt ce le va fi un imbold în activitatea comunitară. 

„Dacă o să avem o reorganizare a instituției, o să solicităm de la bugetul de stat alocarea resurselor pentru această „remunerare””, a remarcat Ion Bulmaga.

Cei care doresc să devină inspectori voluntari de mediu trebuie să corespundă anumitor calităţi morale şi personale, se ia în calcul starea sănătăţii, situaţia familială, pregătirea fizică, trăsăturile de caracter etc. Sunt luate în considerare capacităţile profesionale şi atitudinea faţă de executarea obligaţiunilor de serviciu la locul permanent de muncă, cunoașterea principiilor și legilor care stau la baza activității de inspector de mediu, cât și integritatea în fața legii.

Inspectorul voluntar de mediu ar trebui să aibă majoratul și să poată demonstra o comunicare fructuoasă în comunitatea în care locuiește, în așa fel ca localnicii să aibă încredere și să-l susțină, înțelegând care este rolul acestui inspector voluntar de mediu. 

Cererea trebuie depusă la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, anexând copia buletinului de identitate; CV-ul; o scrisoare de recomandare de la locul permanent de muncă sau de la primărie (în cazul când persoana nu activează). De asemenea, se cer și 2 fotografii color 3x4.

Ghidul Inspectorului Voluntar de Mediu este disponibil online, pe pagina Societății Ecologice „Biotică”.

Ludmila Hițuc
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371

 

Susține Natura.md: Devino Patron!