Devino Patron!

Organizațiile de mediu se solidarizează cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Mai multe organizații neguvernamentale de mediu au adresat către instituțiile de protecție o Declarație privitor la cazul de agresiune asupra inspectorilor de mediu.

Organizațiile de mediu se solidarizează cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Organizațiile neguvernamentale de mediu sunt revoltate față de cazul celor patru inspectori de mediu care au fost agresați de un grup de 20 braconieri în noaptea de 7-8 septembrie 2022, în comuna Ghidighici. Într-o declarație comună, aceste ONG-uri de mediu își exprimă solidaritatea cu victimele agresiunii și solicită autorităților să trateze situația cu maximă seriozitate și să ancheteze agresorii sub acuzația de tentativă de omor. 

Textul declarației este disponibil mai jos. Lista semnatarilor este în continuare deschisă!

 

DECLARAȚIE

 

Organizațiile neguvernamentale de mediu sunt revoltate față de pericolul la care au fost supuși cei patru angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului, în noaptea de miercuri spre joi, 7-8 septembrie 2022, în comuna Ghidighici.

Ne exprimăm revolta față de tratamentul inuman aplicat inspectorilor de mediu de către un grup de 20 braconieri înarmați, care au deposedat de camerele de luat vederi, au maltrat și agresat această echipă de inspectori aflată în exercițiul funcțiunii.

Suntem de părere că agresorii trebuiesc pedepsiți dur și trebuie anchetați sub acuzația de tentativă de omor, dar nu pe capătul de acuzare de „huliganism” propus de domnul Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Faptele comise cei 20 de indivizi împotriva a 4 funcționari ai statului nu au cum să se încadreze la categoria huliganism, ci la fapte deosebit de grave, сa rezistența față de reprezentanții legitimi ai autorităților, asociată cu amenințarea vieții, comisă de un grup de persoane.

Prin urmare, solicităm organelor de protecție să ancheteze cu multă seriozitate acest caz de o gravitate excepțională și să aplice răufăcătorilor pedepse pe care aceștia le merită. Rugăm instituțiile abilitate - Inspectoratul General al Poliției și Procuratura Generală - să trateze situația cu maximă responsabilitate și să nu demonstreze indulgență față de acest act de o brutalitate gravă.

Mai solicităm decizionarilor să respecte și să pună în aplicare prevederea privind echiparea corespunzătoare a inspectorilor de mediu care ies în raiduri, cu mijloace de apărare și de inspectare, în special pe timp de noapte. Amintim că inspectorii de mediu sunt primii cărora li se solicită o reacție atunci când se semnalează încălcări ale legislației de mediu, și sunt unicii funcționari care monitorizează constant în teren starea mediului înconjurător în pofida numeroaselor probleme pe care le întâmpină.

 

Semnatari:

 • Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu
 • Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii
 • Mișcarea Ecologistă din Moldova
 • Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
 • Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă
 • Centrul Național de Mediu
 • Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului Eco-Tiras
 • AO „Caroma Nord"
 • AO „Media Grup Meridian”
 • AO „Societatea Ecologică Biotica”
 • AO „Parcurile Viitorului”
 • AO ADR „Habitat”
 • AO „Cutezătorul”

Susține Natura.md: Devino Patron!